“Ik heb altijd een warm hart gehad voor Don Bosco”

Joke Van Genechten is altijd al met jeugdwerk bezig geweest: een CM-cursus gevolgd, Chiroleidster geweest ... Maar op een speelplein heeft ze nooit gestaan. Dat je de skills om een animator te zijn ook elders kan leren, daar is Joke van overtuigd. Maar de eigenheid van Don Bosco, die leerde ze tijdens haar zeven jaar op de Jeugddienst (nu Bosco Base) absoluut kennen.

(Op de foto met een kopje met het logo van de Jeugddienst dat ze heeft gekregen als huwelijkscadeau.)

Vacature: Jeugddienst van Don Bosco

Joke startte in 2001 als stafmedewerker op de Jeugddienst, als kersverse alumna Politieke en Sociale Wetenschappen. “Die vacature leek me de ideale combinatie van jeugdwerk en internationale uitdagingen. Ik organiseerde projecten niet alleen, maar was er ook bij aanwezig om alles in goede banen te leiden.” Zo bracht Joke meermaals Don Bosco-aanhangers samen op interculturele evenementen, uitwisselingsweken en talrijke andere projecten.


Uitwisselingsweken

Een van de projecten dat haar zeker is bijgebleven, zijn de creatieve uitwisselingsweek Arty Farty en het Europese kamp Fair Play. Hierbij kwamen jongeren uit verschillende landen naar België om de speelpleinwerkingen en hun gewoonten te leren kennen. “Sommige jongeren kwamen uit Bosnië of andere regio’s waar er toen oorlog woedde,” vertelt Joke. “Terwijl zestienjarige jongeren bij ons meestal niet te veel zorgen hadden. Ik herinner me dat dat soms wel confronterend was. Dat was dan ook de kern van zo’n week: van elkaar leren.”

Daarnaast merkte Joke ook op hoe jongeren uit andere landen Don Bosco op een andere manier beleefden: “Jongeren uit Polen bijvoorbeeld waren doorgaans diep gelovig. Don Bosco was wel altijd het centrale punt, maar de beleving was in de verschillende landen toch wel anders. Of toch met andere accenten. Ik vond die uitwisseling boeiend om te zien."

Bij zo’n uitwisselingsweek hoorde natuurlijk ook een interculturele avond. “Op zo’n avond trokken we dan lokale klederdracht aan en legden we aan elkaar uit hoe de culturen in elkaar zaten. Alle jongeren hadden eten, muziek en dergelijke mee van hun land. Zo voorzagen wij ook typisch Belgisch eten en drinken, zoals chocotoffs van Cote d’Or, speculaas, bier ...”

Don Bosco-erfgoed

In 2008 koos Joke voor een regelmatigere job, en nam ze daarmee afscheid van de Jeugddienst van Don Bosco. “Ik houd er wel heel veel goede herinneringen en deugddoende momenten van samenwerken aan over,” blikt Joke terug. “Ik heb altijd een warm hart gehad voor Don Bosco en de Jeugddienst. Ik merk ook echt een verschil tegenover andere initiatieven rond jeugdwerk. De cursussen worden vanuit een andere invalshoek onderbouwd:

"Bij Don Bosco is er heel veel aandacht voor het creatieve, zich inleven, en vooral: hoe je tussen de kinderen staat." 

"Ik had misschien geen speelpleinachtergrond, maar dat Don Bosco-erfgoed vind ik het allerbelangrijkste.”

Geïnspireerd
door het verhaal van Joke?

Steun jongerenprojecten in Europa Steun vorming van jongeren
Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief